Vastuullista ja uusiutuvaa energiaa
Aurinkopaneelit taloyhtiöön – uusi lakimuutos tekee aurinkovoimasta entistä kannattavampaa
Tiesitkö, että uuden, vuonna 2021 voimaan tulleen lakimuutoksen ansiosta aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen taloyhtiöön on aiempaa kannattavampaa?
Lakimuutoksen ansiosta taloyhtiön osakkaat voivat perustaa energiayhteisön, jolloin tuotetun energian saa kokonaan omaan käyttöön. Energiayhteisöön kuulumisen ja aurinkopaneelien hankkimisen ansiosta jokainen asunnon omistaja voi säästää sievoisia summia sähkölaskussaan.
Esimerkiksi kahdeksan asunnon rivitaloon asennetut paneelit tuottivat talon asukkaille sähköä 13 300 kilowattituntia vuodessa. Käytännössä määrä kattaa yli puolet ison omakotitalon sähkön kulutuksesta.
Ennen lakimuutosta taloyhtiön aurinkopaneelien tuottama sähkö on tullut kierrättää siirtoverkon kautta. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että sähköstä on pitänyt maksaa sekä sähkövero että siirtomaksu, vaikka sähkön olisi itse tuottanut. Muutoksen myötä sähkön saa suoraan asukkaiden käyttöön.
Aurinkosähköjärjestelmä tuo myös muita etuja. Taloyhtiön energiajärjestelmän uusimiseen kannustaa muun muassa:
- energiantuotannon omavaraisuus
- vastuullinen sähköntuotanto sekä
- taloudellinen etu.
Lakimuutoksen ansiosta aurinkopaneelien hankinta on entistä useammin kannattavaa ja taloyhtiöiden kannattaa ehdottomasti harkita aurinkopaneelien hankintaa.
Lakiuudistusta ei vielä tällä hetkellä tunneta kovin hyvin, mutta aurinkopaneelit taloyhtiöiden katolla tulevat todennäköisesti yleistymään lähivuosien aikana, kuluttajien tullessa lakimuutoksesta entistä tietoisemmaksi. Jatka lukemista ja ota selvää, mitä mahdollisuuksia uusi lakimuutos taloyhtiöiden energiajärjestelmien valintaan tarjoaa!
Mitä muutos tarkoittaa:
miksi kannattaa hankkia aurinkopaneelit taloyhtiöön?
Ennen lakimuutosta taloyhtiön aurinkovoimalan tuottamaa energiaa pystyi käyttämään suoraan vain taloyhtiön yhteiseen kulutukseen. Yhteinen kulutus on suurimmassa osassa taloyhtiöitä hyvin vähäistä ja suurin käyttötarve on kohdistunut talviaikaan, jolloin aurinkosähköä syntyy vain vähän.
Käytännössä aurinkosähköjärjestelmän avulla tuotettua energiaa on aikaisemmin pystytty käyttämään lähinnä pihavalaistukseen ja yksityisten henkilöiden käyttöön tuotettu energia on jouduttu kierrättämään siirtoverkon kautta, jolloin myös itse tuotetun aurinkosähkön kustannukset ovat nousseet.
Muutoksen myötä energiayhteisöön kuuluvat asukkaat voivat jatkossa käyttää aurinkopaneelien tuottamaa energiaa suoraan omaan sähkönkulutukseen. Aurinkosähkön voimalla asukkaat saavat siis pestyä niin pyykit kuin myös keitettyä kahvit.
Kun aurinkosähköjärjestelmän tuottama energia pystytään kuluttamaan kokonaan itse, muuttuu perustamiskustannuksiltaan arvokkaan aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen myös taloudellisesti järkeväksi.
Tänä päivänä sähköntuotannon omavaraisuus rauhoittaa myös monen mieltä. Tuottamalla energiaa itse, on energiansaanti turvattu.
Taloyhtiön aurinkopaneelit – energiajärjestelmän uusiminen voi jopa pienentää vastikkeen määrää
Harvemmin uuden hankkiminen, vanhan korjaaminen tai isot remontit pienentävät vastikkeen määrää. Sähköjärjestelmä järkevästi uusittaessa näin voi kuitenkin käydä.
Sähkön ja kaukolämmön kustannukset kallistuvat entisestään, mikä on saanut monet miettimään vaihtoehtoisia energiantuotantotapoja. Jatkuvasti kallistuvista energiamuodoista halutaan eroon samalla kun energiajärjestelmä päivitetään entistä omavaraisemmaksi ja vastuullisemmaksi.
Energiaremontilla pienempi vastike – aurinkopaneelit kerrostaloon tai rivitaloon
Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on järkevästi toteutettuna taloudellinen vaihtoehto, joka voi jopa pienentää vastikkeen määrää.
Helsingin Sanomat julkaisi keväällä 2022 artikkelin, jossa se kertoi taloyhtiön rakennuttaneen aurinkosähköjärjestelmän, siirtyen samalla kaukolämmöstä maalämpöön. Myös talon vesikatto sekä pihan valaistus uusittiin, piha asfaltoitiin ja sähköautoille tehtiin latauspaikat – aurinkopaneelien asentamisen myötä syntyvät voitot kattavat syntyneet kulut.
Artikkelin mukaan rivitaloasukkailta kerätty yhtiövastike pieneni ja remonttia varten otettu taloyhtiölaina pystytään maksamaan laskelmien mukaan takaisin 17 vuodessa.
Lakimuutoksella on säästötalkoissa tärkeä rooli, sillä jos kaikkea tuotettua energiaa ei pääsääntöisesti pystyttäisi käyttämään taloyhtiön asukkaiden omassa käytössä ja osa ylijäämäsähköstä jouduttaisiin myymään eteenpäin, ei aurinkosähköjärjestelmässä päästäisi riittävän hyvään kannattavuuteen.
Oikean kokoinen aurinkojärjestelmä oikeaan paikkaan
Taloyhtiön kannattaa aina käyttää asiantuntijoita apuna järjestelmän koon valinnassa, jotta aurinkopaneelien hyötysuhde on suuri. Järjestelmän kannattavuuden laskeminen ei ole aina yksinkertaista, koska siihen vaikuttaa myös sähkön hinta, mitä ei voida etukäteen ennustaa.
Esimerkiksi kerrostaloissa takaisinmaksuaika voi olla noin 10–12 vuotta.
Taloyhtiössä voidaan tuottaa energiaa aurinkosähköjärjestelmällä esimerkiksi 13 300 kilowattituntia. Määrä riittäisi kattamaan esimerkiksi vähintään puolet sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksesta, joten ihan pienestä summasta ei ole kyse.
Energiaremonttia tehdessä kannattaa miettiä myös muita energiaremonttitarpeita, esimerkiksi kaukolämmöstä maalämpöön siirtymistä.
SolarThorin aurinkopaneelit asiakkaamme Pekan taloyhtiössä
Toteutimme kaarinalaisen Pekan rivitalokotiin sähköä omaan käyttöön tuottavat aurinkopaneelit vähentämään ostosähkön kulutusta.
Suurehkossa asunnossa asuvan Pekan koti lämpenee suorasähköllä ja asunnosta löytyy lisäksi kaksi ilmalämpöpumppua. Aurinkopaneelien avulla tuotettavaa aurinkosähköä hyödynnetään niin kodin lämmitykseen kuin jäähdytykseenkin.
Aurinkopaneelit katolla ovat tuore hankinta, joten dataa koko vuoden aurinkoenergian tuotosta ei ole vielä syntynyt. Järjestelmään liitetyn sovelluksen ansiosta Pekka on päässyt kuitenkin jo seuraamaan aurinkosähköjärjestelmän päiväkohtaista tuottoa.
– Jo keväällä on tullut aurinkoisina päivinä jopa 25 kWh. Huhtikuussa kokonaistuotto oli 490 kWh. Omavaraisen sähkön tuotto on näkynyt jo sähkölaskussa, ja ostoenergian määrä on kääntynyt selvään laskuun.
Aurinkosähköä taloyhtiöön
Kun suunnittelet aurinkopaneelien hankkimista taloyhtiöön, on sinulla käytännössä kaksi vaihtoehtoa:
1. Energiayhteisön muodostaminen
Taloyhtiön asukkaiden muodostama yhteisö hankkii yhdessä paneelit ja energiantuotanto hyvitetään yhteisöön kuuluville heidän päättämänsä jakotavan mukaisesti. Taloyhtiön kaikkien osakkaiden ei tarvitse osallistua yhteisöön.
2. Teet investoinnin itse
Taloyhtiön asukas voi tehdä investoinnin myös itse. Tällöin asukas saa kaiken tuotetun energian omaan käyttöönsä. Kun päätös siitä, kuinka moni osallistuu aurinkovoimalan hankintaan on tehty, on aika etsiä aurinkovoimalan toimittaja.
Energia-avustusta taloyhtiön aurinkosähköjärjestelmän asentamiseen
Taloyhtiöt voivat hakea aurinkosähköjärjestelmän asentamiseen Aran, eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen myöntämää energia-avustusta. Avustusta maksetaan korjaushankkeisiin, joiden tarkoitus on parantaa asuinrakennuksen energiatehokkuutta.
Taloyhtiön aurinkopaneelit – mitä aurinkosähköjärjestelmän käyttöönotto vaatii?
Aurinkosähköä pystyy tuottamaan Suomessa keväästä alkusyksyyn hyvällä teholla.
Kerromme seuraavaksi, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota ennen aurinkopaneelien hankkimista.
Kiinnitä huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:
- pihan aurinkoisuus/varjoisuus
- katon kunto ja kantokyky
- mitä lupia paneelien asentaminen vaatii.
Varjoinen piha vähentää taloyhtiön aurinkopaneelien tuottavuutta
Aurinkosähköjärjestelmän kannattavuuden perusedellytys on, että aurinko pääsee paistamaan paneeleihin mahdollisimman esteettömästi.
Aurinkopaneelit on järkevintä suunnata etelään, minkä lisäksi kannattaa huomioida, että paneelien edessä ei tulisi olla varjostavia puita tai rakennuksia. Varjoisaan pihaan ei paneeleita ole järkevää asentaa, mutta useassa pihassa esteet, kuten isot puut ovat poistettavissa.
Katto kuntoon ennen aurinkopaneelien hankintaa
Koska aurinkopaneelien irrottaminen on aikaa vievää ja kallista, tulisi katon, johon paneelit asennetaan, olla hyvässä kunnossa. Jos lähitulevaisuudessa siintää taloyhtiön kattoremontti, kannattaa aurinkosähköjärjestelmän uusimista siirtää kattoremontin yhteyteen tai sen jälkeiseen aikaan.
Aurinkojärjestelmän hankinnassa kannattaa ehdottomasti hyödyntää ammattilaisen apua. Tällöin järjestelmien koko suunnitellaan heti alusta alkaen vastaamaan mahdollisimman tarkasti käyttäjän tai käyttäjien tarpeita, samalla kun rakenteiden kantokyky tulee huomioiduksi.
Asiantuntijmme osaavat huomioida niin tuulikuormat, rakenteiden kestävyyden kuin myös eri kattomateriaaleille sopivan asennustavan, joten aurinkopaneelien asentaminen on turvallista.
Hanki aurinkopaneelit taloyhtiöön alan ammattilaiselta
Kun hankit aurinkosähköjärjestelmän meidän kauttamme, voit luottaa siihen, että aurinkosähköjärjestelmän asentaa pitkän kokemuksen omaavat asentajat – hoidamme sujuvasti koko projektikokonaisuuden alusta loppuun. Lue lisää osaavista asennuskumppaneistamme.
Hanki kauttamme kestävät paneelit ja muut komponentit aurinkosähköjärjestelmään.
Jos mietit esimerkiksi sijoituksen kannattavuutta tai sitä, sopivatko aurinkopaneelit kohteeseenne, ota meihin yhteyttä! Kerromme mielellämme lisätietoja aurinkopaneelien hankintaan liittyen.
Hanki tarvittavat luvat aurinkojärjestelmän asentamiseksi
Aurinkopaneelien asentaminen voi vaatia erilaisia lupia. Pääsääntöisesti rakennuslupaa tai toimenpidelupaa ei tarvita aurinkopaneelien asennukseen. Mahdolliset tarvittavat luvat kannattaa kuitenkin tarkistaa aina suoraan rakennusvalvonnalta.